Potravinářská fólie je v kuchyni nepostradatelná, pokud jde o uchovávání a balení potravin. Ale víte, že můžete s ní udělat mnohem víc než jen zabalení zbytků jídla? Tento článek vás provede kreativními způsoby, jak využít potravinářskou fólii v kuchyni, které vás možná překvapí!
Bylinky
Pro zabalení čerstvých bylinek je ideální potravinářská fólie. Bylinky následně umístěte do mrazáku. Tímto způsobem si zachovají chuť a vůni. Při potřebě můžete jednoduše vybrat potřebné množství.
Svačinky
Potřebujete sendvič na cestu nebo do práce? Položte ho na střední část potravinářské fólie, zabalte dovnitř a potom z vnějších stran fólii zatlačte, vytvoříte tak pevný a hygienický obal.
Ochrana věcí
Do fólie můžete zabalit všelicos, od kufru na cestování po zabalení dárků, nebo jí můžete použít při posílání balíčků. Ochráníte tak obalenou věc, u které nechcete, aby se zničila.
Myslete na životní prostředí
Snažte se používat jen tolik potravinářské fólie, kolik je opravdu potřeba. Před balením potravin zvažte, zda je nutné potravinu vícekrát zabalovat nebo stačí jedna vrstva. Místo používání potravinářské fólie zkuste využít jiné balicí materiály. Existují voskované ubrusy, silikonové uzávěry nebo obnovitelné plastové obaly, které mohou být udržitelnější alternativou. Pokud máte připravené skleničky s víčky nebo jiné opakovatelné obaly, použijte je místo jednorázové potravinářské fólie. To platí zejména pro uchovávání zbytků jídla.
Ne všechny druhy potravinářské fólie jsou recyklovatelné. Podívejte se na obal nebo na webovou stránku místního recyklačního centra, abyste zjistili, jaký druh fólie můžete recyklovat. Potravinářskou fólii byste neměli vyhazovat do běžného směsného odpadu. Pokud není recyklovatelná, zkuste najít možnosti opakovaného použití nebo alternativních materiálů.
Bezpečné zacházení s fólií
Většina potravinářských fólií není vhodná pro použití v mikrovlnné troubě, protože se může rozpustit nebo uvolňovat škodlivé látky. Při zahřívání nebo kontaktu s potravinami mohou některé chemické látky z plastů přecházet do jídla. Některé z těchto látek jsou potenciálně zdraví škodlivé. Je proto důležité zvážit používání alternativních balicích materiálů, zejména u horkých jídel.