Těstoviny jsou oblíbeným jídlem po celém světě, a to především pro jejich rychlou a jednoduchou přípravu. Na rozvařených nebo naopak tvrdých nudlích si ale příliš nepochutnáte. Jak je připravit, aby byly tak akorát?
Těstoviny jsou vyrobeny z tvrdé pšenice, proto obsahují množství bílkovin a sacharidů, které jsou zdrojem pomalu se uvolňující energie. Než začneme připravovat různé omáčky, pojďme se naučit, jak správně připravit samotné těstoviny.
Co budeme potřebovat pro 2 osoby?
- 250 g těstovin
- 3 l vody
- olivový olej
- sůl
Vaření
Těstoviny vaříme zásadně ve velkém hrnci a v dostatečném množství vody. Vodu přivedeme k varu a mírně osolíme, vložíme těstoviny a přidáme 1 lžíci olivového oleje. Pak vodu uvedeme do prudkého varu.
Sundeáme poklici a vaříme tak, aby těstoviny sice změkly, ale uvnitř zůstaly tvrdé. Takto připravené těstoviny se nazývají al dente (na skus).
Těstoviny scedíme, zakapeme olejem či máslem, nebo rovnou vmícháme omáčku.
Přibližná doba varu se liší dle druhu těstovin:
Čerstvé neplněné těstoviny: 2 až 3 minuty
Čerstvé plněné těstoviny: 8 až 10 minut
Sušené neplněné těstoviny: 10 až 12 minut
Sušené plněné těstoviny: 15 až 20 minut
Bon apetit!