Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Jak správně otevřít šampaňské?

Eva Mácová

Eva Mácová

5. 12. 2010

Každoroční éra bublinek se blíží kvapným krokem! Ať už jsou to poslední narozeniny a svátky v roce, nebo ke všeobecné radosti konečně Vánoce a Silvestr, bude se slavit!

Přestože sekt ochutnal snad každý z nás, ne vždy jsme profíky v oblasti číšnických dovedností.

Jak sekt otevřít?

Kamenem úrazu bývá hned na začátku otvírání láhve. Ač se jedná o často komický proces, může skončit nejen demolicí nábytku a lustru, ale také úrazem fyzickým. Proto nechte šampaňské po jakékoliv manipulaci alespoň deset minutek oddechnout. Pro optimální vychlazení jej můžete umístit třeba do velké nádoby s ledem, studenou vodou a trochou soli.

Chcete-li za velké pozornosti provést bujaré bouchnutí, stačí špunt klasickým šroubováním rukou zlehounka povolit a následně palcem zespodu pomalu popostrčit, on už vyletí sám. Při troše štěstí budete mít památku jen otisklou na stropě.

Máte-li však v záměru spíš komornější akci, držte špunt v dlani celou dobu a pomaloučku lahví otáčejte až do rány, při které korek udržíte v ruce. Názornou ukázku od odborníků si můžete vychutnat v následujícím videu.

Máte otevřeno a díte, že máte vyhráno? Kdepak! Mnohdy naoko klidné bublinky obživnou až pár sekund po otevření láhve. Zejména v případě špatného vychlazení. Nalévejte proto okamžitě nad tácem či alespoň stolem. Ušetříte hostiteli pernou hodinku při sušení, nedejbože čištění, koberce.

Sekt, nebo šampus?

Pro obyčejné smrtelníky je šumivé víno prostě šampus, šampíčko, šampáňo, šáňo. Faktem ale je, že označení šampaňské víno se smí správně používat pouze u šumivých vín vyrobených v oblasti Champagne ve Francii, případně ještě v šampaňské oblasti druhého řádu departementu Aube. Vše ostatní by tedy mělo být nazýváno sekt.

FOTO: šumivé víno

Zdroj: theworldwidewine.com

Tento tekutý zákusek se v případě bílého vína servíruje pro fajnšmekry ideálně za teploty 5-7 stupňů, u růžového 6-8 stupňů a u červeného až 11 stupňů Celsia.

Co k šampaňskému?

Ačkoliv se jako neodmyslitelná příloha k šampusu vžily nádherně červené jahody, nejsou jedinou možnou volbou. Doporučení jsou mimo jiné i krabi a populární ústřice.

Zpátečníkům se ale mnohem více zavděčíte experimentováním s kvalitní čokoládou perfektně servírovanou na stříbrném podnosu.

Abyste nekroutili zklamaně hlavou, že vše řečené už znáte, předkládám vám malou perličku na závěr. Jak provést takzvanou sabráž?

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Jak správně otevřít šampaňské?