Ve filmových komediích se trapasům hlavních hrdinů u stolu jistě rádi zasmějete. V reálném životě už vám ale do smíchu nebude. Přečtěte si naše tipy a návštěva luxusní restaurace pro vás přestane být noční můrou.
Etická pravidla se neustále mění, a proto není zas tak těžké dostat se do nějaké komické situace. Poradíme vám, jak se vyhnout trapasům v lepších podnicích.
Trapas č.1: Mám na to?
Pokud chcete jít do luxusní restaurace, zkontrolujte si svůj stav v peněžence nebo na platební kartě. Nečekejte, že objevíte pár perel v objednaných ústřicích a stanou se z vás milionáři. V jídelním lístku sledujte ceny. Mohla by vás na závěr překvapit účtenka.
Trapas č.2: Teď má přednost muž
Už první krok do místnosti je důležitý. Nejdřív vchází muž. Jeho úkolem je chránit ženu v případě, že by zde byla rvačka o největšího humra. Naopak za vybrané místo k sezení zodpovídá žena.
Trapas č.3: Co myslíte, že si dám?
Do luxusní restaurace patří i kvalitní obsluha. Často to bývají mladé servírky. Ty by měly hostům u každého stolu kromě jídla věnovat pár úsměvů. Někdy se dostávají do nepříjemné situace, pokud na otázku Co si dáte? zákazník odpoví neslušně, nebo dokonce perverzně. Nezapomínejte, že servírky nemají flirt v popisu práce.
Trapas č.4: Vyzkouším i červené víno, této značky
Objednáte-li si víno, budete vyzváni k tomu, abyste ho ochutnali. Neschvalujete kvalitu ani chuť. Souhlasem pouze říkáte, že víno není zkažené. Nemůžete reklamovat značku, kterou jste si objednali.
Trapas č.5: Do zbraně s příborem
- Nezaměňte ubrousky. Plátěný patří na kolena, zatímco látkový položte volně po levé straně. Klasickým tématem pro etiku v restauracích jsou příbory.
-
Reklamovat značku vína nemůžete. Zdroj: sxc.hu
Ty se odebírají z vnější strany směrem k talíři. Hroty vidličky by měly směřovat dolů. Samozřejmě příbor nepoužívejte k ohrožení společníka u stolu. Ani v sebeobraně.
Trapas č.6: Válelo se to na zemi
- Občas se stane, že vám jídlo uteče z talíře na zem. Nezvedejte ho. Zpátky na talíř už nepatří. Nenápadně ho nohou zasuňte pod stůl. V luxusní restauraci nejste každý den, proto si nekažte atmosféru uprchlou potravinou. Ani rozbitá sklenka není důvodem k vyvolání chaosu. Stačí omluva a číšník se o všechno postará.
-
Nechovejte se u stolu jako zvířata , Zdroj: sxc.hu
Trapas č.7: Tak kde je ten číšník?
- Látkový ubrousek neslouží jako kapesník. Nesmrkejte do něj. Když dojíte, položte ho na levou stranu stolu. Použitý papírový ubrousek patří na talíř, nikoliv do popelníku.
- Pokud chcete platit, vyčkávejte na obsluhu a neluskejte prstem. Buďte trpěliví. Nekousejte si nehty.
- Věříme, že teď už budou restaurace plné gentlemanů a slušně vychovaných dam. Trapné chvilky se snažte zvládat s klidnou hlavou a to nejen v luxusní restauraci.