I když se nakonec ukázalo, že bio okurky ze Španělska nemohly za záhadnou nemoc v Německu, mnoho lidí se začalo ptát, zda jsou biopotraviny opravdu tak zdravé, jak se vždy tvrdilo.
Pokud se také ptáte, máme pro vás odpověď, která mnohé zaskočí. Označení „bio“ nemusí zaručeně znamenat zdravé! V posledních letech se trh s bio výrobky velmi rychle rozrůstá, stejně tak se zvětšuje skupina spotřebitelů těchto výrobků. V dnešní době je téměř v módě jíst pouze biopotraviny, používat jen biokosmetiku či nosit výhradně oblečení z biobavlny.
Bio není zárukou zdraví
Ale zůstaňme teď jen u jídla. Lidé jsou ochotni platit mnohokrát více peněz za bio potraviny, než zaplatit za ty „ne-bio“ v domnění, že pokud má výrobek označení „bio“, mohou si být zaručeně jisti, že se jedná o něco zdravého a nezávadného. Jenže opak je zde pravdou. Onemocnět můžete i z potravin, které byly hnojeny přirozeně a bez použití chemie.
U žádného jídla si tedy nemůžete být stoprocentně jisti, že je zdravotně nezávadné. U potravin z běžného zemědělství se můžete obávat pesticidů, u bio potravin zas hrozí biologická kontaminace. Nedá se tedy s určitostí říci, která z těchto dvou variant je lepší a bezpečnější.
Podle vzhledu bio pomeranč nepoznáte, Zdroj: Topzine.cz
Biopotraviny jsou většinou sice chutnější, ale nedá se říci, že jsou zdravější. A jaká že vám to vlastně hrozí rizika? Můžete sníst plísně nebo parazity, jež v průmyslových potravinách zabíjí chemie. A to je právě největším problémem biopotravin, obsahují mikroorganismy, které pro vás mohou být velmi škodlivé. Nejčastěji se v biopotravinách vyskytuje například škrkavka, motolice, tasemnice nebo toxoplasmóza.
Máme tedy biopotraviny zavrhnout?
U biopotravin sice existuje určitá pravděpodobnost nákazy některou z bakterií, ale jisti si být nemůžeme ani u běžných potravin. Z toho tedy vyplývá, že jde hlavně o štěstí. Není tedy nutné se biopotravinám zcela vyhýbat, jen je dobré vědět, že nám zelená pyramida na jejich obalu nezaručí stoprocentní nezávadnost. Jak už to tak bývá, i zde jsou pro a proti. Pokud bychom měli vybrat některé z kladných vlastností, byla by to asi chuť, která je v mnoha případech lepší, než u „ne-bio“ výrobků. Z mínusů by to byla vyšší cena a o poznání kratší trvanlivost.
Záleží jen na vás, jakou cestou se vydáte. Teď ale víte, že není potřeba ohrnovat nos nad výrobky, které nebyly vypěstované bez použití chemie. Jisti si nemůžete být ničím, ale takový už je život.