Na veletrhu TOP GASTRO v sobotu 6. února odstartovalo první kolo gastronomické soutěže Czech Food Cup 2010 a už má své regionální vítěze. O chuťové pohárky odborníků z gastronomie a médií i laické veřejnosti se poprala královna české kuchyně Svíčková.
Zdroj: wikimedia.org
Soutěž je součástí projektu Ochutnejte Českou republiku, jehož cílem je zkvalitnit nabídku tuzemských restaurací a obohatit je o typické české regionální speciality s důrazem na vysoký standard poskytovaných služeb (více o projektu zde). Z toho důvodu byly zúčastněné podniky a jejich výtvory hodnoceny odbornou sedmičlennou porotou složenou z profesionálů cestovního ruchu.
Ještě před zahájením samotného soutěžního klání předvedl šéfkuchař hotelové restaurace Park Holiday Martin Havel, jak správně svíčkovou ukuchtit. Následovala degustace, která se setkala s velkým zájmem veřejnosti. Prvními oceněnými v rámci turistického regionu Praha se stala restaurace Fama Bar Restaurant, která povinnou Svíčkovou doplnila Pečenými jablky od tetičky, a za turistický region Okolí Prahy zaujala místo na trůnu Zámecká restaurace, zámek Liblice, která po Svíčkové nabídla Lívanečky s teplým ovocem a nočkem ze zakysané smetany. U laické veřejnosti na celé čáře zvítězil Restaurant Café svatého Václava, který zabodoval i Pražskou telecí kýtou s bylinkovou rýží.
Celorepubliková soutěž vyvrcholí 1. května 2010 v Karlových Varech.
Czech Food Cup 2010 na veletrhu TOP GASTRO, Foto: Jana Samcová, Topzine.cz