Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Chicken Burgery – Zdravější alternativa k hovězím hamburgerům

Kuřecí burgery možná ještě nejsou tak oblíbené jako jejich hovězí varianta, ale mají velkou výhodu. Podle dietetiků si housku se smaženým kuřecím masem může člověk dopřát častěji než burger z mletého červeného masa. Křupavá strouhanka na kuřecí maso jenom vylepší jeho atraktivitu. Jste připraveni na tento nerovný souboj?

Červené nebo bílé?

V poslední době můžeme často slyšet, že nadměrná konzumace červeného masa má neblahý vliv na zdraví. Přispívá totiž k zánětlivým změnám v oblasti cév, které způsobují aterosklerózu a jiná srdeční onemocnění. Hovězí má špatnou pověst také z důvodu masové produkce masa, která má vliv na významnou degradaci životního prostředí a obrovskou spotřebu vody. Organizace Water Footprint Network udává, že k výrobě jednoho hamburgeru (150 g hovězího masa) je potřeba přibližně 2,5 tisíce litrů vody. Toto množství by stačilo k pokrytí pitného režimu přibližně tisícovky lidí na jeden den. Milovníci hamburgerů si mají naštěstí z čeho vybírat. Stejně zajímavou možnost, která v poslední době dobývá trh, představují chicken burgery. Tajemství jejich obliby leží v obalovací směsi na kuřecí prsní filety v americkém stylu, který rozšířila síť restaurací KFC.

A co hovoří ve prospěch kuřete? Jeho maso dodává organismu především hodnotnou dávku bílkovin. Ačkoliv ve 100gramovém kousku hovězího masa je obsaženo přibližně 21 g bílkovin, náš organismus dokáže vstřebat jen jednu čtvrtinu této porce. Bílé maso je méně tučné, obsahuje stavitelnější bílkoviny, které podle odhadů člověk dokáže vstřebat až z osmdesáti procent. Proto po něm s velkou oblibou sahají sportovci.

Křupavé kuře

Kde si dát nejlepší kuřecí burger?

Burgery s kuřecím masem na které se používá kukuřičná strouhanka se dají najít v mnoha burger grilech a bistrech, kterým vládne burger z mletého hovězího masa. Nejsou v nich však nijak zvlášť oblíbené. Za to na kulinářské mapě Česka existují místa, která se specializují pouze na tento typ jídel. Jejich firemní značkou je nádherně křupavá strouhanka na kuřecí maso, a v jejich nabídce naleznete stripsy, nuggety, křidélka, tortilly nebo právě originální burgery. Každý, dítě nebo dospělý, žena nebo muž, obyvatel malého nebo většího města, si s chutí dá houskou obložený kousek masa v pikantní nebo jemné marinádě s omáčkou a čerstvou zeleninou. Hledáte něco jiného než pizzu, kebab nebo hovězí hamburger? Výborně nakombinovaný kuřecí burger je skvělá volba. Křupavá strouhanka na kuřecí maso nejenom výborně chutná, ale během smažení chrání maso proti vysušení.

Jak připravit křupavé kuře?

Obalovací směs na kuřecí maso se připravuje různými způsoby. Obvykle ji tvoří směs mouky a strouhanky, koření a pojiva (vejce nebo veganská náhražka), ale můžete se inspirovat i jinými způsoby ze světové kuchyně. Často se používá kukuřičná strouhanka, kukuřičné lupínky, sezamová nebo slunečnicová semínka či kešu oříšky. Základ chutě však nedělá samotná obalovací směs, ale marináda na kuřecí maso. Kuřecí maso, které se předem naloží do marinády, se obalené ve strouhance smaží při vysoké teplotě hluboko ponořené v oleji. Pro masovou náplň burgeru se nejlépe hodí kuřecí prsa. Můžete je nakrájet na menší kousky, ze kterých dostanete stripsy. Zbytek už závisí jen na vaší fantazii. Smažené obalované kuřecí maso skvěle chutná s čímkoliv, proto nešetřete zeleninou, omáčkami, přílohami nebo ovocem. Samozřejmě podle toho, co kdo má rád! Nejdůležitější je, aby maso bylo šťavnaté a obalovací směs křupavá. Nic dalšího už ke štěstí nebudete potřebovat.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Chicken Burgery – Zdravější alternativa k hovězím hamburgerům