Pozvolna se blíží druhá fáze sběru černého bezu a my vám přinášíme další tipy na jeho zpracování. Po květu přicházejí na řadu zralé bobule, které se sbírají od konce srpna do začátku října, když mají plody tmavou modročernou barvu.

Černý bez je bohatý na vitamíny i minerály, Foto: Jana Volská, Topzine.cz
Při sběru plodů odstřihněte nebo odtrhněte trs s bobulemi těsně před prvním rozvětvením, stopka zůstává na keři. Při manipulaci s plody také nezapomeňte, že šťáva z nich zanechává na oblečení i na kůži tmavé skvrny, které se hůře odstraňují.
Zralé bobule černého bezu obsahují vitamíny, minerální látky, aminokyseliny i bílkoviny. Z vitamínů jsou to především vitamíny A (důležitý pro zrak) a C (100 g čerstvých plodů obsahuje až 18 mg). Z minerálních látek jsou to především draslík, vápník a fosfor.
Zralé plody mají široké využití v kuchyni. Vybrali jsme pro vás několik originálních receptů, na kterých si pochutnáte, a navíc ještě prospějí vašemu zdraví.
Soufflé z černého bezu
Recept na sladkou lahůdku je jednoduchý a rychlý. Osvěžující bezovou příchuť oceníte v horkém letním dni, kdy vám dodá energii a uspokojí chuť na sladké.
Co potřebujete:
4 vejce
150 g ovocného cukru
1/2 l šťávy z bobulí černého bezu
3 polévkové lžíce rybízového likéru (nebo šťávy)
1/4 l sladké, ušlehané smetany
V míse ušlehejte vejce a cukr do pěny. Přidejte zbívající ingredience a důkladně promíchejte. Směs rozdělte do misek a nechte přes noc ztuhnout v ledničce. Soufflé můžete servírovat jako lehkou snídani nebo odpolední dezert.
Šťáva z bobulí černého bezu
Pokud trpíte nespavostí, doporučuje se vypít před spaním jednu skleničku bezové šťávy. Potíže s usínáním zmizí a díky šťávě získáte opět zdravý spánek.
Co potřebujete:
1 kg čerstvě nasbíraných plodů
250 g cukru
1/2 čajové lžičky mleté skořice
Bobule proberte, odstraňte stopky, omyjte a propasírujte přes sítko. Šťávu v hrnci smíchejte s cukrem a skořicí a nechte pět minut povařit za stálého míchání. Horkou šťávu nalijte do sklenic a dobře uzavřete.

Sladkou šťávu z černého bezu můžete použít i jako sladidlo do čaje, Foto: Jana Volská, Topzine.cz
V případě, že máte rádi kořeněné indické omáčky, určitě vyzkoušejte následující recept na chutney z černého bezu. Touto lahůdkou můžete překvapit na letní zahradní párty, protože se skvěle hodí ke grilovanému masu.
Čatní z černého bezu
Čatní je kořeněná sladká či nakyslá omáčka. Původně se vyráběla v Indii z koření a ovoce. V Evropě se nejčastěji setkáte s čatní z manga, jablek nebo hrušek. Zkuste černý bez a získáte originální čatní.
Co potřebujete:
1kg čerstvě nasbíraných plodů z černého bezu
400 g kandovaného cukru
1/2 l ovocného octu
12 kuliček černého pepře
6 hřebíčků
1 polévková lžíce křenu
1 celá skořice
špetka mletého muškátového oříšku
Bobule proberte, zbavte stopek, omyjte a nechte okapat. Přidejte 300 g cukru a promíchejte. Ocet, zbytek cukru a všechno ostatní koření povařte 10 minut v hrnci, nechte vychladnout. Směs propasírujte a přelijte jí plody. Opatrně promíchejte a plňte do sklenic. Uzavřené uložte do chladu. Omáčka může vydržet až tři měsíce.