Z gurmánského pohledu byl druhý ročník konopného veletrhu opravdu povedený. Zelené občerstvení bylo neodolatelné a na své si přišel opravdu každý. K dostání nebyly jen obligátní konopné koláčky, ale mnohem, mnohem víc!
O uplynulém víkendu naplnilo prostory pražského výstaviště na sto stánků s potřebami pro pěstování konopí, s přírodní cannabis kosmetikou, ale i konopným pivem.
Kdo konopí jí a pije…
O oficiální catering veletrhu se postarala českobudějovická jídelna Spirála, která na několika metrech čtverečních vyráběla jídla a drobné občerstvení z bio surovin a hlavně z konopí – a to na všechny způsoby!
Ke stánku Spirály lákala hlavně vůně konopných bramboráků, ale pestrobarevná restaurace nabízela i míchané konopné těstoviny, grilovaný lilek sypaný konopným semínkem a na přání jste mohli dostat také Konopíto.
Jak název napovídá, šlo o obdobu mojita s citrusovým ovocem a ledem, ale mátu nahradily nasekané lístky konopí setého.
Kopeček té…zelené
Skutečnou senzací letošního Cannafestu byla konopná zmrzlina. I přes poměrně vysokou cenu (jedna porce za 50 Kč) se ke sladkému ledovému stánku vraceli malí i velcí.
Konopná zmrzlina je jedinečná a díky konopnému semínku i zdravá. Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.czř
Smetanový krém s rozemletými konopnými semínky se opravdu rozplýval na jazyku a krásně voněl i chutnal po oříšcích.
Extra virgin sativa
V sobotu se na hlavním pódiu konala degustační soutěž konopných olejů. Ochutnávalo se 6 olejů české i zahraniční produkce.
Chuť a vůni olejů hodnotili sami návštěvníci v rámci slepého testu – jednotlivým olejům byla přiřazena čísla bez uvedení výrobce.
Degustační soutěž konopných olejů na Cannafestu 2011, Foto: Lenka Rejfířová
Ocenění za nejlepší konopný olej si nakonec odnesla jihočeská firma Zemědruh, která návštěvníky krátce seznámila s tím, jak se takový ručně lisovaný olej vyrábí.
Konopáč a konopáček
Neustále plno bylo také u stánku s konopným sýrem – Konopáčem. Sýr se vyrábí na Olomoucku tradiční recepturou z kravského a ovčího mléka s použitím konopného semínka.
K ochutnání i zakoupení byl sýr čerstvý (po čtvrtkilovém balení, pojmenovaný nežně Konopáček), uzený i zrající nebo konopná brynza.
Vraž tam hrst konopných listů
Kulinářskou akcí prvního dne veletrhu byl křest knihy Pečeme s konopím, jejíž autorkou je velká propagátorka konopí, kuchařka a cukrářka Kathrin Gebhardt.
Na Cannafest přijela až z Berlína, a to nejen kvůli představení českého vydání knihy, ale také aby zde předvedla své kuchařské umění.
V sobotu Kathrin českému publikum ukázala, jak se vaří konopné lasagne a v neděli připravila koláč s konopnými semínky.