Belgie proslula nejen čokoládovými pralinkami, jež ve velkém vyváží do všech koutů světa. Vedle čokolády jsou Belgičané pyšní i na svůj tradiční nápoj – pivo. V zemi funguje velké množství malých i velkých pivovarů a je domovem několika set značek tohoto nápoje. Tradiční belgická piva jsou hutná a silná. Trochu jinak je to u ovocného piva Kriek.
Kriek má barvu zralých višní, Zdroj: sxc.hu
Když máte štěstí a podaří se vám najít restauraci, kde si můžete objednat Kriek, nečekejte pivo v pravém (českém) smyslu slova. Belgický Kriek bývá často neprávem označováno jako dámské pivo. Chutí a konzistencí bychom ho mohli přirovnat k cideru nebo k radlerovi, které, stejně tak jako Kriek, výborně zaženou žízeň v horkých letních dnech.
Kriek patří do skupiny piv se spontánním kvašením. Při jeho výrobě jsou macerovány (vyluhovány) čerstvé tmavé višně v dřevěných sudech, v nichž kvasí lambické pivo. Lambic se nechává zrát 3-18 měsíců. K výrobě Krieku se průměrně používá 200 gramů višní na jeden litr lambicu. Nové kvašení začne v sudech díky cukru, který je obsažen ve višních. Díky nim získává pivo karmínový odstín a osvěžující ovocnou chuť.
Jak chutná nejstarší belgické pivo?
Lambic je nejstarší druh piva vyráběný v Belgii (jeho výroba je doložena už před r. 1300), tradičně spontánně kvašený, s vysokým podílem pšenice, bez chmelové chuti a dozrávající v dřevěných kádích. Vyznačuje se chuťovou ostrostí blízkou Vermutu.
Pro výrobu Krieku se původně používali tmavé višně ze Schaarbeeku (vesnice u Brusselu), kde se dříve v hojné míře pěstovaly, ale postupem času se staly v této oblasti vzácnějšími. V dnešní době výrobci Krieku více nakupují višně z provincie Limburg, kvůli jejich kvalitě a ceně, ale také z Německa nebo Dánská.
Tradiční lahve Krieku s obsahem 75cl, Zdroj: archiv
Po 9 měsících kvašení se Kriek filtruje a stáčí do lahví. Další nová perioda kvašení se pak odehrává v lahvi. Právě z tohoto důvodu se pro uchování Krieku tradičně používali lahve na šampaňské s obsahem 0,75 cl.
Dnes se v obchodech můžeme setkat spíše s komerčními variantami Krieku s obsahem 25 cl a s kovovou zátkou. Bohužel v této souvislosti vzala tradice za své a tyto komerční varianty bývají častěji přislazovány, aby vyhověli chuti více zákazníků. Kvůli zvýšení produkce se také do piva častěji přidává ovocný sirup namísto skutečných višní.
Kolik má alkoholu a jak se podává?
Kriek se tradičně pije z kulaté sklenice, obsah alkoholu se pohybuje v rozmezí 5 až 6vol% a podává se při teplotě 5-6 °C.
Jen v samotné Belgii je zaregistrováno 98 značek a pivovarů vyrábějících Kriek. Mezi nejznámější patří Kriek Boon, Belle-Vue Kriek, Belgian Kriek, Dekoninck Kriek nebo Timmermans Kriek.