Menu
TOPZINE.cz

Balkánská sarma – jídlo pravoslavných Vánoc

Každý příslušník různých balkánských národů se s vámi bude dohadovat, že sarma je jejich národní jídlo. Je to jako s tureckou kávou. Každý si ji přisvojil, každý ji připravuje po svém, má na přípravu jiný postup, své tajné ingredience nebo jiné poměry ingrediencí.

Ať je to jakkoliv, sarma je skvělé jídlo, ať původně patřilo komukoliv.

Zelí, Zdroj: www.fitnes-produkty.cz

Masem plněné zelné závitky podávané s čerstvě upečeným bílým chlebem vás v těchto třeskutých mrazech stoprocentně zahřejí a uspokojí vaše chuťové buňky.

Ingredience:
1 hlávka bílého zelí (cca 2 kg)
600 g mletého masa (půl na půl hovězí/vepřové)
100 g rýže
Pórek
1 větší cibule
3 polévkové lžíce protlaku
Sádlo nebo olej na orestování cibule a pórku
Sůl
Pepř
Ocet
1,5 sáčku sladké červené papriky (20 g) – 1 sáček do směsi, zbytek na ochucení oleje

Příprava sarmy

Když nemáme naloženou hlávku zelí, tak si ji budeme muset připravit sami. Hlávku bez košťálu dáme do většího hrnce s vařící vodou a spaříme. Svrchní listy jeden po druhém tak, jak budou spařené a měkké, oddělujeme a dáváme stranou. Potřebujeme mít co nejvíce měkkých listů, do kterých by se nám náplň dobře balila a listy se nelámaly.

Najemno nakrájenou cibuli a pórek dozlatova osmahneme na sádle. Přidáme mleté maso, opranou rýži a chvíli orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme červenou mletou sladkou papriku, protlak a pořádně směs promícháme.

Do každého listu dáme jednu velkou lžíci směsi, pevně zavineme a na koncích pečlivě uzavřeme. Takto připravené závitky vrstvíme do hrnce, který jsme si předtím vyložili zbytky nakrájeného zelí. To proto, aby se nám závitky ke dnu nepřilepily a nepřipálily.

Příprava sarmy, Zdroj:breadbutterandbuns.blogspot.com

Aby se nám závitky varem nerozmotaly, přikryjeme je otočeným talířkem, který zatížíme buď těžítkem, nebo menším hrncem s vodou. Takto připravený hrnec zalijeme vodou a dáme vařit na mírném oheň cca na hodinu a půl. Těsně před dokončením odstraníme talířek i těžítko a dochutíme sarmu octem.

Počítejte s tím, že rýže v závitcích nabobtná, proto hrnec neplňte vrchovatě.

Před servírováním zahřejte olej, přidejte lžíci červené mleté papriky, nechte zpěnit a tím závitky decentně pokapte. Podávejte nejlépe s bílým chlebem.

Příprava nového jídla je pro mě pokaždé takovým malým svátkem. Rituál, který si užívám a těším se na výsledek jako malé dítě na Vánoce. Sarma se ale objevuje na svátečních vánočních tabulích mnoha rodin na Balkáně. Pravoslavné Vánoce jsou za dveřmi, slaví se 6. ledna. Tak si sarmu uvařte a oslavte si je ještě jednou.

Dobrou chuť.

Ohodnoťte tento recept:
3,7
Právě čtete

Balkánská sarma – jídlo pravoslavných Vánoc