Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Anglická snídaně. Vydrží váš žaludek nápor variací jídel?

Když se řekne anglická snídaně, v hlavě se vám bez váhání vybaví míchaná vajíčka, slanina a párečky. Ale to je jen část tak zvané full english breakfast neboli té opravdové plné anglické snídaně. Pojďme si představit hlavní chody opravdu královského hodování.

Foto: snídaně

Zdroj: sxc.hu

Čech, který přijede na návštěvu do anglické rodiny a každé ráno mu je tam na stůl vyskládána sbírka krabic s cereáliemi a mléko, přichází často o požitek opravdového britského snídaňového hodování. Navíc si tak utvoří mylnou představu o tom, jak zdravě ti Britové snídají. Samá vláknina zapíjená pomerančovým džusem.

Není pravda, že snídani, které my říkáme na vidličku, by si dopřávali jen o nedělích při brunch (BReakfast – snídaně, lUNCH – oběd), tedy při takové pozdní syté snídani. Snídají tak klidně denně, a to hlavně na dovolené, když jim ji s láskou někdo uvaří.

Britové rádi jedí a rádi jedí dobře. Ale protože si radši užívají jiných pozemských radostí a neskáčou zbytečně kolem plotny, když můžou, zařídí si to jinak. Zajdou si na dobré jídlo do restaurace, anebo, což je z pohledu obyčejné české hospodyňky určitě vrcholem lenosti, si ho hotové koupí v plastové krabičce do mikrovlnky v kterémkoliv obchodě s potravinami nebo v supermarketu.

V Anglii se dobře nenajíte?

Jestli se ještě před lety tradovalo, že v Anglii se dobře nenajíte, v dnešní době je to už jen pouhopouhá pověra. Britská kuchyně není moc pestrá, ale kvalitní a dobré suroviny si sehnat umí, a tak opisuje nápady z kuchyně francouzské, španělské, thajské nebo indické. Menu restaurací jsou velmi mezinárodní a stejně tak nabídka supermarketů. Ale neodbíhejme od tématu snídaní. Samozřejmě třeba zrovna míchaná vajíčka v plastové krabičce do mikrovlnky nečekejte, ale v restauraci si z nabídky snídaní, kterou uvádím níže, vyberete zcela běžně.

A co všechno tedy Britové snídají, krom již zmiňovaných cereálií, o jejichž sortimentu mají všichni na ostrově dokonalý přehled? Není totiž jediného člověka – ani malého dítěte ani postaršího pána, který by nevěděl, co je to Special K. Čech trochu tápe, když něco takového vidí na snídaňovém menu mezi Cornflakes, Branflakes (lupínky z ovesných otrub) a Müsli.

Foto: special-k-youtube

Cereálie Special K v jedné z mnoha marketingových kampaní, Zdroj: youtube.com

Tousty

Základem britské snídaně je opečený toust z měkoučkého bílého i tmavého chleba. Ten ještě horký stačí namazat krémovým jemně slaným britským máslem, abyste tak svému mlsnému jazýčku způsobili blažené potěšení. Používá se zejména jako příloha ke snídani, ale i sám o sobě právě s máslem nebo s pomerančovou marmeládou je naprosto dostačující.

Marmeláda je Brity velmi oblíbená. Rozdíl mezi marmeládou a džemem je jednoduchý. Marmeládou může být zváno pouze to, co bylo vyrobeno z citrusových plodů (pomerančů, grepů, citronů). Má provokativně kyselo sladkou chuť  s hořkým zakončením, jakmile kousnete do citrusové kůry. Na některých místech Británie, ale hlavně u sousedů v Irsku, do ní přidávají i trochu whisky. Džem je pak zavařenina z jakéhokoliv jiného ovoce.

Full English Breakfast (Tradiční plná anglická snídaně)

Základem Full English Breakfast je vejce. A to buď smažené (volské oko), pošírované (ztracená vejce), nebo míchaná vajíčka. Dále na talíři najdete vepřový osmažený páreček, plátek smažené britské slaniny (ta se s tou českou nedá za žádnou cenu srovnávat), osmaženou hlavičku houby (žampionu převážně), taktéž na oleji tepelně upravenou půlku rajčete, hashbrown (osmažená bramborová placka), smažený trojúhelníček toustového chleba a někdy taky bílé fazole v tomatové omáčce nebo black pudding, což je něco jako český prejt – směs vařeného masa a krve.

Foto: full-english-youtube

Full English Breakfast, Zdroj: youtube.com

Porridge (Ovesná kaše)

Ovesná kaše je jednou z variant zdravějšího anglického snídání. Ovesné vločky s mlékem se vaří dokud nezískají konzistenci kaše. Angličané si ji dávají s rozinkami a medem nebo jednoduše tak jak je.

Boiled eggs with soldiers (Vařená vejce s „vojáčky“)

Podstatu vařeného vejce netřeba vysvětlovat. Prostě naměkko uvařené vejce. Soldiers (v překladu „vojáci“) je prostě jen opečený plátek toustového chleba zbavený kůrky a nakrájený na tenké sloupce, aby ty se daly jednoduše namáčet ve žloutku.

Scrambled eggs with smoked salmon (Míchaná vejce s uzeným lososem)

Za luxusnější a chuťově velmi jemnou snídani, ale i tak dost těžkou, jsou považována míchaná vejce s kousky uzeného lososa. Taková snídaně se může podávat na opečeném toustu nebo se ten toust prostě jen přikusuje. Výborně se k tomu hodí i houby (na másle osmažené žampiony).

Foto: eggs-sxc.hu

Základem britské snídaně je vejce, Zdroj: sxc.hu

Smoked Kipper (Uzená ryba)

Ryby jsou k snídani, řekla bych, výhradně prázdninová záležitost, ale rozhodně ne výjimečná. Kdekdo si rybku po ránu dopřeje. Kipper se nechá poležet na pánvi nad plamenem v rozehřátém oleji, než se servíruje hostovi.

Haddock with poached egg (Pošírovaná treska s pošírovaným vejcem)

Filet tresky se nechá pozvolna vařit v mléce. Obvykle se servíruje s pošírovaným vejcem, ale nebývá to pravidlem. Host může požádat o rybu bez vejce.

A co nápoje?

Samozřejmě: čaj s mlékem. Nebo káva! A na stole přirozeně nechybí sklenička ovocného džusu

Pro žaludek strávníka, který na takovou snídani není zvyklý, to může být trochu šok. Ale při návštěvě Británie doporučuji tuhle šokující zkušenost podstoupit.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Anglická snídaně. Vydrží váš žaludek nápor variací jídel?