Láska začíná v kuchyni a také tam velmi často končí. Jídlo plné chuti dělá se sexuálním apetitem divy a sleduje-li vás při přípravě pokrmu váš protějšek nebo připravujete-li společně romantickou večeři, mnohdy musíte mezi krájením a mícháním dělat krátké přestávky.
Pálivé papričky a čokoláda – smyslná kombinace, Foto: sxc.hu
Dobré jídlo má v lásce nezastupitelnou, téměř magickou sílu. Již v dávných dobách byly popsány ingredience, které měly zvyšovat erotickou touhu či potenci u obou pohlaví. Nejčastěji šlo o běžně užívané bylinky, ale nešťastně zamilovaní své nic netušící oběti připravovali i různé nápoje lásky, které sestávaly z nejroztodivnějších ingrediencí. Zde je tedy výběr používaných a dobře dostupných afrodisiak, která se dají lehce využít v kuchyni.
Bazalka
Jednou z nejvyhledávanějších jemných, ale velmi aromatických bylinek, je bazalka. Používá se čerstvá, nebo sušená. Rozeznáváme přibližně 60 druhů, z nichž nejpoužívanější je Ocimum basilicum neboli bazalka pravá.
Bazalka pravá je známým a dobře dostupným afrodisiakem, Foto: sxc.hu
Název pochází z řeckého basileum, což znamená král – a při pravidelném užívání v kuchyni je bazalka opravdovým králem – prokrvuje, povzbuzuje a dá se využít téměř při každé přípravě jídel – do polévek, salátů, italských pokrmů či pro ochucení omáček nebo olivového oleje.
Chilli papričky
Pálivé papričky díky svým dráždivým složkám povzbuzují nervový systém, což se výrazně projevuje i na zvýšení sexuální vzrušivosti. Pokud se chilli papričky usuší a rozdrtí, vzniká kayenský pepř, známý také pod názvem chillies.
Ať už čerstvé nebo sušené, chilli se hojně využívá ve světové kuchyni, podává se při onemocnění žaludku a zabraňuje trombózám.
Papája
Šťavnaté a chutné tropické ovoce má velmi pozoruhodné vlastnosti. Zahání žízeň, zlepšuje trávení, upravuje krevní tlak, ale co je nejzajímavější – obsahuje enzym papin, který má výrazné antikoncepční účinky.
Exotická papája možná jednou nahradí hormonální antikoncepci, Zdroj: sxc.hu
Ženy ve Srí Lance jedí papáju po staletí, a když chtějí otěhotnět, jednoduše ji vysadí. Britští vědci se domnívají, že právě papin může být novou nadějí pro kontrolu porodnosti – na rozdíl od většiny hormonálních přípravků nemá nežádoucí vedlejší účinky.
Čokoláda
Působení čokolády na lidský organismus a případně i na sexuální apetit je sporné. Odjakživa se považovala za povzbuzovač sexuální touhy a připisovala se jí i schopnost lépe dosáhnout orgasmu.
Někteří vědci se shodují v tom, že čokoláda má vliv na trvání pánské erekce, jiní to však vyvracejí. Ať už je to jakkoliv, je jisté, že kvalitní hořká čokoláda má neodolatelnou chuť, působí příznivě na nervovou soustavu a také pomáhá zlepšit pružnost cév u kuřáků.
Foto: sxc.hu
Pavouci
Ano, čtete správně. Různé druhy pavouků, stejně jako další hmyz, byly ve světě často používány jako afrodisiakum. Nejdřív se usušili na slunci, odchlupili se a rozmělnili na prášek, a ten se poté míchal s nápoji lásky.
Vajíčka tarantule jsou afrodisiakem uznávaným i v lékařských kruzích. Ale pozor, uštknutí jedovatou tarantulí může způsobit i dlouhodobé, v krajních případech chorobné ztopoření pyje!
Petržel
Petržel je silné afrodisiakum pro muže. Obsahuje apiol, který rozšiřuje cévy a má vliv na stažitelnost svalových vláken především u pohlavních orgánů.
Petržel neodmyslitelně patří právě k české kuchyni a její účinky na mužský organismus jsou dalším důvodem k jejímu používání.
Chřest
Šťavnatá a vynikající plodina je jednou z nejoblíbenějších zelenin na světě. Chřest obsahuje draslík, fosfor, vápník a vitamin E a je vynikajícím přísunem energie.
Chřest je vynikajícím zdrojem energie pro milostné hrátky, Foto: sxc.hu
Chřest se – také díky svému symbolickému vzhledu – dá považovat za symbol lásky. Ve Francii se v předvečer svatby podává chřest dokonce ve třech chodech.
Alkohol
Alkohol je jedním z nejznámějších afrodisiak. Základem nápojů lásky je zpravidla víno, ať už bílé, nebo červené.
Uvolňuje a prokrvuje tělo, prodlužuje erekci nebo dokonce umožňuje opakovaný pohlavní styk. To vše však za předpokladu, že ho nebylo požito nadměrné množství!
Láska na talíři
Už v pozoruhodné knize s názvem Staročeské umění kuchařské se historici dočetli, že ,,znalost umění kuchařského je nezbytný požadavek rozumného ženicha u snoubenky a příští ženušky. Věří každý, že ideální láska konec konců jde žaludkem k srdci. A nejde-li, zle!‘‘
Foto: sxc.hu
O tom, že láska prochází žaludkem, nelze pochybovat. Zaručený recept na žhavou noc nejspíš neexistuje, ale jídlo připravené s láskou (a menší pomocí afrodisiak) se může zasloužit o opravdouvou explozi vášně. Tak tedy, hurá do kuchyně!
Zdroj: Dagmar Kludská; Jaroslav Vašák – Afrodiziaka a recepty pro zamilované