5 zajímavostí o rumu. Věděli jste o nich?
Komerční sdělení
30. 4. 2019
Alkoholický nápoj z cukrové třtiny si rádi vychutnají nejen znalci, ale také všichni milovníci dobrého a kvalitního pití. Rum můžete podávat čistý, s kostkami ledu nebo jako součást míchaných koktejlů. Prozradíme vám, kde se vlastně rum vzal, jak se vyrábí a podle jakých kritérií se nejčastěji dělí.
1. Původ rumu
Nápoje z cukrové třtiny podobné rumu byli součástí už starověké Číny a Indie. Lidé si je oblíbili, a proto se jejich výroba poměrně rychle rozšířila i do dalších zemí. První skutečný rum byl destilovaný v 17. století v Karibiku na plantáži s cukrovou třtinou. Za vznik rumu mohou otroci, kteří přišli na to, že melasa se může fermentovat a dát vzniknout lahodnému alkoholickému nápoji.
2. Začátek oficiální výroby
První likérka vyrábějící rum byla založená v roce 1664 ve Staten Island. Po pár letech se začaly přidávat další a další likérky v Americe.
3. Výroba rumu
K výrobě rumu je potřeba fermentovaná a destilovaná melasa nebo šťáva z cukrové třtiny. Vznikne z ní čistý destilát, který se ukládá do dubových sudů, kde se nechává zrát na dobu minimálně jednoho roku.
4. Není rum jako rum
Jednotná specifikace rumu neexistuje. Každá země má pro definici tohoto nápoje jiné normy. Liší se především v obsahu alkoholu, době zrání a v jednotlivých druzích rumu. Společná je pouze výchozí surovina, kterou je cukrová třtina.
5. Dělení rumů
Bílé rumy
Bílé rumy mají méně výraznou chuť, ale stále je v nich cítit sladkost cukrové třtiny. Zrají krátce v dřevěných sudech a někdy se po dozrání kvůli barvě filtrují. Často se používají do míchaných koktejlů. Jejich domovinou je Kuba a Puerto Rico.
Tmavé rumy
Tmavé rumy jsou charakteristické tím, že jejich barva je červená, hnědá až černá. Vyrábí se z karamelizované melasy a dozrávají ve vypálených sudech. Jejich chuť je výrazná a kořeněná s jemným nádechem karamelu. S oblibou se přidávají do míchaných nápojů. Tmavými rumy je typická zejména Jamajka a Haiti.
Ochucené rumy
Do těchto rumů výrobci přidávají různé příchutě. Nejčastěji se jedná o chuť banánu, ananasu, kokosu, limetky nebo pomeranče. Můžete je pít čisté s ledem nebo jako součást míchaných nápojů.
Zlaté rumy
Mají nezaměnitelnou barvu, které dosahují zráním v dřevěných sudech. Co se týče výraznosti chuti, stojí někde mezi rumy bílými a tmavými.
Kořeněné rumy
Jejich součástí je koření, jako např. skořice, pepř nebo anýz a v některých případech i karamel, který rumu dodá barvu i sladkost.
Silné rumy
Jsou chuťově velmi silné a dosahují 75 – 80 % alkoholu. Proto se pijí hlavně ředěné vodou nebo kolovým nápojem.
Prémiové rumy
Rumy z malosériové výroby jsou oblíbené u fajnšmekrů. Zrají dlouho a často jsou výsledkem kombinace několika druhů rumů různého stáří, barvy a chuti.
Vychutnejte si kvalitní rum
Širokou nabídku rumů pro všechny příležitosti najdete v e-shopu Bestdrink.cz. Vybírat můžete podle druhu, výrobce, stáří i země původu.