Připravit si dobrou kávu nemusí být drahé ani nikterak složité. Tedy když na to půjdete chytře. Nechte se inspirovat těmito tipy a užijte si doma kvalitní šálek kávy jako od baristy.
Výběrová káva je základ skvělé chuti
Nešetřete na kvalitě kávy. Výběrová káva znamená ty nejkvalitnější zrna. Víte tak, za co platíte. Za kávu, o kterou bylo pečováno v celém průběhu jejího zpracování. Nákup pražené výběrové kávy vám neudělá ani díru do rozpočtu.
S pražírnou výběrové kávy Lázeňská káva se můžete stát kávovým předplatitelem. Budete tak mít doma vždy čerstvou zrnkovou kávu přímo z pražírny. Ušetříte na poštovném, které je pro předplatitele zdarma a nyní je i za skvělou cenu s 15% slevou.
Domácí příprava kávy bez drahého kavovaru
Pro lahodný šálek kávy nepotřebujete ani drahý automatický kávovar. Bez složitých příprav či speciálního baristického vybavení vykouzlíte velký hrnek kávy během chvilky. Stačit vám k tomu bude originální ruční překapávač zvaný chytráček neboli Clever Dripper. I ten je aktuálně u Lázeňské kávy v akci!
Stačí do Clever Dripperu vložit papírový filtr, horkou vodu a mletou kávu. Necháte louhovat cca 5 minut a postavíte jej na váš oblíbený hrneček. Tím se otevře výpust dripperu a do šálku vám proteče čistá, voňavá a především chutná káva. Lógr zůstane v papírovém filtru, který pak jednoduše vyhodíte do odpadu nebo kompostu.
Jak získat ze své kávy maximum chutí?
Mlýnek je nepostradatelná pomůcka každého baristy. Také u vás doma byste jej měli mít, pokud si chcete připravovat opravdu dobrou kávu. U kávy totiž platí, že do 15 minut po namletí ztratí až na polovinu svých chutí a aromat. Zrnkovou kávu nejlépe ochráníte v balení či vakuové dóze bez přístupu vzduchu a potřebné množství si namelete, až těsně před přípravou.
K domácímu mletí vybírejte buď pohodlný elektrický mlýnek nebo kompaktní ruční mlýnek na kávu. Rozdíl v přípravě kávy z čerstvě mletých zrn pocítíte hned na první doušek. Navíc tak získáte nástroj k úpravě chuťového profilu kávy přesně podle vaší chuti.
Voda a káva v jednom šálku
Váš šálek kávy je tvořen z 98% vodou. Pro nejlepší chutě kávy byste měli věnovat pozornost i kvalitě vody. Případně využít možnost její úpravy pomocí filtrační konvice na vodu. Kromě jejího složení také myslete na to, že při přípravě kávy není dobré používat přímo vařící vodu. Raději ji nechte zhruba minutku odstát, abyste dosáhli ideální teploty, tedy 92-96 °C.
Jaký recept bude nejlepší?
Nejen podrobný návod na kávu v Clever Dripperu, ale i další kávové recepty a rady přímo od baristy najdete na blogu Lázeňské kávy. Pro začátek použijte kávu s vodou v poměru 1:15. Tedy na jeden gram kávy připadne 15 gramů vody. Pro váš Clever Dripper tak potřebujete 300 gramů horké vody, do které nasypete 20 gramů hrubě mleté kávy. Pakliže budete chtít potlačit aciditu a zvýraznit hořké chutě, tak kávu namelte o trochu jemněji. Pokud je vaším cílem rozvinout právě ony ovocné tóny kávy, melte příště hruběji.