Kolem kávy, lepku nebo glutamátu panuje řada mýtů o jejich škodlivosti. Je ale skutečně důvod k obavám, nebo to s nimi není tak vážné, jak se tvrdí?
Nevěřte všemu, co se píše
Nebezpečí na nás číhá všude, nejvíce v potravinách. Snad každá druhá si někdy vysloužila špatnou pověst. Další měsíc ale byla oslavována blogery, gastro guru a lékaři po celém světě. Typickým příkladem jsou například nápoje jako káva nebo víno. Jednou našemu srdci škodí, jindy naopak prodlužují život.
Náš Facebook i Pinterest denně zaplavují zprávy o tom, jak nám škodí umělá sladila, lepek či sója a další skrytí viníci našich nemocí. Je těžké se takovým článkům a videím vyhnout, vždy se najde někdo, kdo jim uvěří. Přitom se často může jednat o poplašné zprávy a naše kuchyňské skříňky možná vůbec neobsahují skryté zabijáky v potravinách.
Těchto jedenáct pokrmů má paradoxně špatnou pověst, přitom nejsou tak škodlivá, jak se o nich říká. Pokud jste jim dali někdy v minulosti nálepku nebezpečných potravin, můžete ji klidně zase sloupnout.
Umělá aromata
Nejedna potravinářská společnost a restaurační řetězce se chvástají tím, jak přecházejí od umělých aromat k těm přírodním. Přitom je to jen chytrý marketing zvyšující prodejnost. Jídlo sice bude působit zdravěji a „čistěji“, ale to je tak vše. Skutečné nebezpečí nám hrozit nemůže, stejně tak se přechodem na přírodní aromata náš zdravotní stav nezlepší.
Samozřejmě, jsou produkty, které jsou umělými aromaty prošpikovány, ale jejich nezdravost spočívá v úplně něčem jiném. Pokud si sem tam dopřejeme uměle aromatizovanou cukrovinku, nelze ji považovat za hřebíček do rakve. Při dietě se tedy soustřeďte ani ne tak na vysazení umělých aromat, jako na zařazení ovoce, zeleniny a luštěnin, které je důležitější.
Umělá sladidla
Dostat rakovinu kvůli umělým sladidlům? Vyloučeno! Některé studie na zvířatech sice připustily souvislost mezi umělými sladidly a rakovinou. U lidí ale tyto studie zvýšené riziko vzniku rakoviny nepotvrdily. Není tedy důvod brát podobná varování příliš vážně. Jiný příběh je však ten, který tvrdí, že umělá sladidla mají vliv na úbytek váhy.
Někteří odborníci tvrdí, že lepší, než pravidelně popíjet slazené nápoje je lepší příležitostná konzumace nápojů se sníženým obsahem cukru. Z historie je totiž víc než zřejmé, že skutečný cukr, samozřejmě při zvýšené konzumaci, je mnohem vážnější zabiják než umělá sladidla.
Kravské mléko
Mléko dělí lidstvo na dva tábory. Jedni ho milují, druzí nahrazují. Převážnou většinu přitom tvoří první skupina lidí. Vždy se ale najde v našem okolí někdo, kdo se s námi nezapomene podělit o články na téma paleo stravování a nahrazování kravského mléka. Kdo má pravdu? Milovníci nebo odpůrci?
Pravda leží někde uprostřed. Ano, mléčné výrobky jsou velmi dobrým zdrojem vápníku, ale ne jediným. A ano, přílišnou konzumací kravského mléka mohou vzniknout problémy s trávením laktózy (vždy je ale základ v genech, mléko je jen spouštěč).
Pokud ale kravské mléko pijete, aniž by vám způsobovalo problémy, není důvod vyřazovat ho z jídelníčku. Nicméně kompromis je vždy dobrý, takže není od věci vyzkoušet i alternativy kravského mléka. Možná budete příjemně překvapeni jejich chutí.
Sójová omáčka
Zlověstný glutamát sodný prý na nás číhá z každé lahvičky se sójovou omáčkou. Ti, kdo si tento zvýrazňovač chuti přidávají do masa nebo k zelenině budou častěji trpět na bolesti hlavy či hrudi a palpitaci srdce (poruchy srdečního rytmu). Tento strach je ale neopodstatněný.
Glutamát sodný byl poprvé objeven v roce 1908 japonským chemikem. Našel ji v mořské řase, která měla díky této látce svou specifickou chuť. Až do roku 1968 měl glutamát vcelku dobrou pověst a začal se přidávat i do jiných pokrmů a potravin.
Škodlivost glutamátu vyvrácena
Vše se změnilo až v roce 1968. Tehdy se nechal slyšet jeden z lékařů, že se po čínském jídle (jehož bývá sójová omáčka téměř vždy součástí) cítí vždy špatně. Stěžoval si hlavně na nepravidelný srdeční rytmus a otupělost. A tak se odborníci shodli na tom, že na vině bude pravděpodobně glutamát sodný.
Až o několik desítek studií později se zjistilo, že to s glutamátem není tak vážné. Jen velmi malé procento může na tuto látku reagovat, a to hlavně v případě, pokud se sójová omáčka vyskytuje na jeho jídelníčku téměř denně. Rozumné množství nám rozhodně nemůže uškodit.
Sacharidy
Když se řekne sacharidy, mnoho z nás má před očima bagely, sušenky a další váhu zvyšující potraviny. Jenže sacharidy najdeme i ve zdravých potravinách. Například v luštěninách, celozrnných výrobcích, ovoci a zelenině. Pokud ze svého jídelníčku vyřadíme všechny potraviny, které sacharidy obsahují, můžeme se připravit o klíčové živiny. Vyplatí se trochu pátrat a najít takové potraviny, které jsou zdravé a obsahují sacharidy.
Káva
Detoxikační a očistné kúry jsou striktně proti kávě. Lidé, jejichž tělo zalije pocit štěstí s každým usrknutím kávy jen těžko pochopí jakýkoliv vědecký důvod, proč kávu nepít. A vlastně na ní ani není nic špatného. Problém může nastat v momentě, kdy kávu nepijeme kvůli chuti, ale proto, aby nám nahradila spánek.
Kostka cukru navíc do každé kávy? I to je problém. Hlavně pokud pijeme kávu pravidelně. Nadměrný příjem cukru, jak už víme, také škodí. Suma sumárum káva sama o sobě je neškodná, ale rituály, které v souvislosti s ní vykonáváme už nikoliv.
Káva samotná je naopak prospěšná a pomáhá snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, rakoviny jater, Parkinsonovi nemoci a srdečních problémů. Ideální denní dávka kofeinu? Vědci uvádí do 400 mg.
Produkty ze sóji
Kolem nich panuje řada pověr. Například, že mužům po jejich konzumaci narostou prsa, ženám prý pak zadělávají na rakovinu prsu. Tyto obavy vycházejí z faktu, že sója obsahuje látky, které mohou v lidském těle působit jako estrogen. To ale automaticky neznamená, že je sója nebezpečná.
Ohledně prvního mýtu s mužskými prsy se to má následovně: přiměřené množství nemá na růst prsů vliv – ani u mužů, ani u žen. Asiaté jedí poměrně více sóji než kterákoliv jiná národnost, ale že by byl zaznamenán, byť jediný případ růstu mužských prsou? O tom nemůže být ani řeč.
A co rakovina prsu? Opak je pravdou. Konzumace sóji nebo tofu má naopak pozitivní účinky. Tyto potraviny ženy chrání před vznikem rakoviny prsu, a dokonce i endometriózou. Existuje řada jiných potravin nebo stravovacích návyků, které mají na zdraví ženských prsou mnohem vyšší vliv než sója.
Ryby
Rtuť v rybách? O tom jsme slyšeli snad všichni, ale co je na tom pravdy? Existuje řada důkazů, že ryby vysoké procento rtuti obsahují, takže je to pravda. Přesto zdravotní výhody převažují, a tak vyhýbání se rybám nám může v konečném důsledku spíše uškodit.
Mořské plody jsou totiž plné omega-3 mastných kyselin. Tento tuk má pozitivní vliv nejen na srdce. Mnoho studií potvrdilo, že pravidelná konzumace tučných ryb (např. losos) snižuje riziko úmrtí na srdeční onemocnění až o 36 %.
Řešení? Vybírejte si takové ryby, které obsahují rtuti méně. Patří sem losos, pstruh, sardinky a ančovičky a v rozumné míře také tuňák.
Ryby z chovných farem
Mýtus kolem ryb z chovných farem říká, že takové ryby jsou méně zdravé nebo dokonce škodí zdraví. Jediným řešením tak jsou ryby lovené ve volné přírodě. Není to tak úplně pravda. Samozřejmě, některé rybí farmy mají na svědomí znečišťování životního prostředí, ale zákony jsou zákony, a tak existují převážně zodpovědné rybí farmy.
Důležité také je, na kolik věříte obchodu, kde ryby nakupujete. Existují řetězce s potravinami, jejichž práh nesmí překročit ryby z nedůvěryhodných rybích farem. Velmi důsledně si vybírají, které ryby a od koho budou prodávat. Pokud jste tedy v tento mýtus dosud věřili, můžete teď bez obav nakupovat kterékoliv ryby.
Geneticky modifikované potraviny
Mnoho odborníků na výživu naléhá na své příznivce, aby se GMO vyhýbali. Na trhu je v současnosti k dispozici například geneticky upravená sója či kukuřice. Varování jsou sice pochopitelná, ale nejsou podpořena mnoha důkazy. Od 90. let, kdy vstoupily GMO na trh nevypluly na povrch žádné přesvědčivé důkazy o tom, že jsou tyto potraviny špatné pro lidské zdraví.
Lepek
Tato bílkovina nacházející se v pšenici a v několika dalších rostlinných potravinách dává pečivu krásnou nadýchanost a strukturu. Mnoho lidí se však začíná potravinám s lepkem vyhýbat. Proč? Obávají se kožních problémů, vnitřních zánětů a tzv. mozkové mlhy.
Ve skutečnosti se lepku obávat nemusíme, pokud netrpíme celiakií. Pro nás je lepek bezpečný. Pokud cítíte rozdíl mezi tím, když sníte lepku plnou koblihu a miskou ovoce bez lepku, není to lepkem. Tento rozdíl je daný pouze tím, že ovoce bohaté na živiny, zatímco kobliha nikoliv.