Menu
TOPZINE.cz
Apetit

10 věcí o kofeinu, které je dobré vědět

Redakce

Redakce

24. 1. 2011

FOTO: Kávová zrnaKofein je stimulant, který se vyskytuje v listech, semenech a plodech alespoň 63 druhů rostlin. Nejznámější jsou kávová zrna, kakaové boby, kola ořechy a čajové lístky. Přestože některé jeho biologické účinky jsou zatím stále zahaleny tajemstvím, fakta, která jsou už o kofeinu známá, se vám mohou určitě hodit. Přinejmenším s nimi můžete ohromovat své přátele.

FOTO: Kávová zrna

Ilustrační foto Zdroj: sxc.hu

Kofein se konzumoval už od doby kamenné

Již tenkrát lidé věděli, že žvýkání semen, kůry nebo listů určitých rostlin usnadňuje práci, stimuluje pozornost a zlepšuje náladu. Až mnohem později se přišlo na to, že zalití dotyčných částí rostlin horkou vodou výrazně zvyšuje účinek kofeinu.

Čaj obsahuje více kofeinu než káva

Čistě teoreticky. K přípravě čaje totiž není použito takové množství rostliny, takže výsledný čajový šálek bude kofeinově přeci jen o něco chudší než šálek kávový. Sílu nálevu také ovlivňují podmínky pěstování rostliny, proces zpracování a další. Některé čajové odrůdy mohou obsahovat významně více kofeinu než jiné. I příprava čaje má velký vliv na to, jaký nálev nakonec bude.

FOTO: Černý čaj

Zdroj: sxc.hu

Kofein má větší účinky na muže než na ženy

Alespoň podle výzkumů. Zpravidla se projevují už deset minut po konzumaci. Maximální koncentrace kofeinu v krvi je pak po 45 minutách, avšak výsledný efekt  může být velmi individuální. Pozitivně působí na uvolňování adrenalinu, který připravuje tělo na extrémní zátěž a podporuje tak větší výkony. Zároveň stimuluje centrální nervový systém a zlepšuje koncentraci. Na druhou stranu kofein zvyšuje produkci trávicích kyselin a tím může dojít ke zhoršení žaludečních vředů. Pravidelné večerní popíjení kávy může vyústit v nespavost, ztrátu energie a únavu.

Kofein ovlivňuje sportovní výkon

Přestože zřejmě příliš neprospívá krátkodobým a vysoce intenzivním aktivitám, zvyšuje výkonnost u vytrvalostních sportů. Kofein přispívá k mobilizaci tukových zásob a způsobuje, že pracující sval tuk využije jako zdroj energie namísto zásob glykogenu, jejichž vyčerpání odsouvá. Tak se  prodlužuje doba, kterou je možno věnovat tréninku nebo požadovanému výkonu.

Kofein už není na seznamu zakázaných látek

Na černé listině však figuroval hned několikrát. Naposledy byl sportovcům zakázán v roce 1984 po jisté olympijské cyklistické aféře. V roce 2004 byl ovšem antidopingovými agenturami znovu vzat na milost. Je však nutno podotknout, že vášně v odborných kruzích ohledně kofeinu neuhasly, a tak je možné, že kofeinová stimulace bude v budoucnu opět omezena.

FOTO: Tabulka čokolády

Zdroj: sxc.hu

Kofein nezpůsobuje dehydrataci

Alespoň ne tak výrazně, jak se tvrdí. Průzkum, ze kterého vycházelo ono ponaučení, že káva (a kofein obecně) odvodňuje, byl prováděn na lidech, kteří nebyli běžnými konzumenty kofeinu. Pokud tělo pravidelně přijímá kofein v přiměřených dávkách, brzy si na něho zvykne a dehydratace nenabývá žádných děsivých rozměrů. Za rozumné denní množství se považuje cca 300 mg kofeinu, což jsou asi tři šálky kávy.

I rozpustná káva bez kofeinu je vyráběna z kávových zrn

Nechybí jí proto typická kávová chuť, jak se mnozí domnívají. Zelená nepražená kávová zrna jsou zpracovávána speciální přírodní metodou, při které je z nich odstraněn kofein. Jedinou výchozí surovinou jsou tak opravdu jen kávová zrna z kávovníků druhu arabica a robusta. Proto si nápoj mohou užívat nejen lidé se zvýšenou citlivostí na kofein, ale i opravdoví labužníci v oblasti pití kávy. Ti navíc ocení možnost pochutnat si na ní i večer, kdy se obvykle klasické kávě již brání.

FOTO: Instantní káva

Zdroj:sxc.hu

Kofein nepomáhá s vystřízlivěním ani s kocovinou

Kdekterý pijan řeší svá těžká rána šálkem kávy. Měl by si ale uvědomit, že za ukrutnou bolestí hlavy a nevolností stojí především nedostatek vody v těle, který alkohol způsobuje. Přestože to s kávovým dehydratačním účinkem není tak horké, jak se říká, kofein odvodněnému tělu spíše přihorší než pomůže. Tou správnou tekutinou, která opět nastolí onu potřebnou rovnováhu, je, světe div se, obyčejná čistá voda. Více o boji s kocovinou najdete zde.

Na kofein vzniká závislost

Přestávka v pravidelném příjmu kofeinu může způsobit u citlivějších jedinců abstinenční příznaky. Nejběžnější jsou bolesti hlavy a únava. Ty se mohou objevit už po osmnácti hodinách po požití poslední dávky.

Kofein zabíjí

Ale opět spíše jen teoreticky. Smrtelná dávka kofeinu se při orálním užití pohybuje okolo 150 mg/kg. K úkladné a nenápadné vraždě průměrného stokilového muže byste tudíž potřebovali zhruba 15 gramů čistého kofeinu, což odpovídá asi 25 litrům kávy. Je více než pravděpodobné, že po prvních pěti litrech by dotyčný pojal podezření. A navíc, nejvyšší dávka, kterou kdy člověk přežil, byla dokonce až 24 gramů. Naopak nejnižší, kterou nepřežil, je 3,2 gramy. Nitrožilně ovšem.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

10 věcí o kofeinu, které je dobré vědět