Lahodné pomazánky na chlebíčkách, na jednohubkách, na toastech a topinkách? Známé dobré vajíčkové, rybí nebo česnekové pomazánky? Tipy na recepty na výborné a neobvyklé pomazánky? Najdete zde spoustu nápadů na namazání!
Sýrová pomazánka s česnekem 1
Ingredience: 200 g eidamu, 100 g nivy, 150 g hermelínu, 250 g majonézy, 100 g másla či margarínu, 8 trojúhelníčků taveného sýra, stroužků česneku.
Postup: Sýry nastrouháme, česnek prolisujeme, přidáme ostatní suroviny a vše utřeme. Můžeme přidat i špetku sladké papriky. U chlebíčků je chutná kombinace s jablíčkem nebo šunkou.
Sýrová pomazánka s česnekem 2
Ingredience: 2 lžíce margarínu, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam).
Postup: Margarín, tavený sýr a pomazánkové máslo ušleháme. Poté zašleháme česnek utřený se solí. Přidáme nastrouhaný sýr a důkladně zamícháme. Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce lehké majolky.
Lahodné pomazánky, Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz
Lososová pomazánka
Ingredience: balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení.
Postup: Nakrájíme nadrobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme. Dochutíme šťávou z citrónu.
Bulharská pomazánka
Ingredience: 300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.
Postup: Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.
Čertova pomazánka
Ingredience: velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová sťáva, sůl.
Postup: Rybu vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.
Chutné pomazánky, Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz
Játrová pomazánka
Ingredience: 200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.
Postup: Paštiku smícháme s máslem, sýrem, hořčicí a přidáme utřený česnek. Pečlivě zamícháme.
Křenová pomazánka
Ingredience: 1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl a pepř.
Postup: Salám nastrouháme nahrubo, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně smícháme.
Pikantní pomazánka
Ingredience: 3 kousky měkkého taveného sýra, 2 větší mrkve, 5 stroužků česneku, rostlinný tuk
Postup: Mrkev nastrouháme na jemné nudličky, přidáme tavený sýr, lžíci rostlinného tuku a rozmačkaný česnek. Vše dohromady ušleháme nejlépe šlehačem nebo případně rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.
Pomazánka na chuť, Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz
Rybičková pomazánka
Ingredience: 1 konzerva sardinek v oleji, 1 cibule, 1 kelímek pomazánkového másla, 3 kusy sterilované okurky, sůl, 2 lžíce hořčice, pepř, 100 g tvrdého sýra.
Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, můžeme použít i červenou. Do misky vysypeme cibuli, přidáme máslo a vidličkou promícháme se sardinkami včetně oleje. Sýr i okurky nastrouháme nahrubo a přimícháme. Pak vmícháme hořčici a pomazánku dle chuti přisolíme.
Vajíčková pomazánka
Ingredience: 6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo jedna salátová, sůl a pažitka.
Postup: Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.
Pomazánky všeho druhu, Foto: Ksenia Maslova, Topzine.cz
Škvarková pomazánka
Ingredience: 50 g vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice a sůl.
Postup: Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.
Pomazánka na topinky
Ingredience: 0,5 dcl oleje, 4 lžíce kečupu, 3 stroužky česneku, 1 střední cibule, 1/2 kávové lžičky mleté papriky, sůl, 3 – 4 vařené brambory
Postup: Všechno kromě brambor promícháme. Studené (!) brambory nahrubo nastrouháme a vmícháme do směsi. Mažeme na teplé topinky.