V prosinci prudce stoupá riziko přejedení sladkostmi, na Nový rok se mnozí probudíme s parádní kocovinou: v obou těchto případech je dobré mít v lednici zavařovačku první pomoci. S čím? S utopenci!
Utopenec připravený k servírování. Foto: Ivana Štěchová
Přípravu utopenců zvládne jistě každý. Úplným základem je mít špekáčky, hodně cibule, vodu, ocet, bobkový list, kuličky pepře a nového koření, sůl a cukr. Špekáčky zbavíme střívek a nakrájíme na kousky, které následně vršíme ve sklenici střídavě s vrstvou cibule pokrájené na kolečka.
Mezitím smícháme vodu s octem a zbylými ingrediencemi a společně krátce povaříme (okolo pěti minut). Počkáme, až hotový nálev trochu vychladne, a poté jím ještě vlažným zalijeme obsah zavařovačky. Zavíčkujeme, na týden (nejlépe však rovnou dva) odložíme do lednice a pak už jen vesele konzumujeme.
Potřebujeme:
10 špekáčků
0,5 l octa
0,5 l vody
5 cibulí
5 kuliček celého pepře
5 kuliček nového koření
1 lžička cukru
0,5 lžičky soli
2 bobkové listy
Patříte-li ovšem mezi náročné labužníky, které při pohledu na zavařovačku zcela obyčejně narvanou buřty s cibulí přechází hlad, můžete si recept libovolně obohatit.
Zásoba utopenců. Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz
Nakrojte špekáčky ze tří čtvrtin, pomažte je buď prolisovaným česnekem, nebo plnotučnou hořčicí smíchanou s pepřem, doprostřed pak vložte plátek kyselé okurky. Do sklenice k nim kromě cibule přidejte ještě na plátky pokrájené stroužky česneku, chilli papričky (chováte-li v oblibě ostřejší jídla) a krátce povařený květák s kolečky mrkve. Do nálevu přidejte anýz, fenykl a tymián.
Můžeme použít:
10 plátků kyselých okurek
Plnotučná hořčice
Mletý pepř
3 chilli papričky
5 stroužků česneku
1 mrkev
Trochu květáku
Špetka anýzu
Špetka fenyklu
Špetka tymiánu
Tuto dopředu připravenou pochoutku bezpochyby oceníme i uprostřed shonu návštěv mezi svátky. Není nic jednoduššího, než vyndat z lednice utopence a nakrájet k nim chleba: hosty tím jistě neurazíte.