Výtečná chuť, nádherná vůně, dokonalé pohoštění. Vaše vánoční návštěvy se k vám budou nadšeně vracet!
Ingredience:
500 ml rumu (irské whiskey, brandy…)
1 salko (slazené kondenzované mléko)
1 smetana 33% (nebo hrnek mléka)
2-3 lžíce čokoládového sirupu
1 lžíce instantní kávy
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky mandlového extraktu
Návod? Velmi snadný! Vše smíchejte dohromady a prošlehejte ponorným mixérem. Pokud nemáte ponorný, bude stačit i klasický koktejlový.
Irish cream je chuťově podobný domácímu receptu na Baileys, ale přece jen je trošku jiný. Odlišnost mu dodává především kávová příchuť, vanilkové a mandlové aroma a nevařené salko.
Buďte flexibilní
Pokud nemáte doma čokoládový sirup a nechcete si ho ani vařit půl litru, dalo by se doporučit přelít hořké kakao s moučkovým cukrem troškou horké vody. Chuť i barva bude odpovídat, hlavně všeho s mírou!
Neholdujete-li příliš alkoholu, můžete dát jen půl dávky rumu, likér tak bude krémovější. Naopak můžete dle chuti přidávat ostatních ingrediencí a vesele si se svým výtvorem zaexperimentovat.
Foto: Barbora Šetenová, Topzine.cz
Hotový uskladněte v pěkně tvarovaných lahvích v chladu a temnu, naleželý je prý nejlepší. Bohužel ho většina z nás vypije mnohem dříve, než stačí odležet!
K dokonalosti stačí do široké sklenice na whiskey nalít asi na dva palce Irish creamu a přihodit dvě kostky ledu.
Originál receptu: Marta G. (mimibazar)