Obliba javorového sirupu roste úměrně s nárůstem civilizačních chorob, zejména obezity. Mezi lidmi s nadváhou se jako epidemie šíří zvěsti o zázračnosti této tekutiny. Ovšem zůstaňme nohama na zemi. Přestože si nektar z javoru s nějakým tím kilem navíc poradí, spásným hubnoucím všelékem bohužel není. Co všechno tedy umí?
Javor, Zdroj: bio.bd.psu.edu
Javorový sirup si většina těch, kteří už o něm slyšeli, spojí s palačinkami a vůbec s vynikající kuchyňskou ingrediencí. Stejně jako med je populární jako sladidlo, náhražka klasického bílého cukru. Při vaření nahrazujeme bílý cukr v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru. Sirup se úžasně hodí do koláčů, rýžových nákypů, do čaje či do ovesných vloček. Na americkém kontinentu, odkud tento zázrak přírody pochází, zašli s kulinářskými nápady skoro až za nejzazší mez. Javorovou šťávou si neváhají postříkat sázená vejce, grilované klobásy, a dokonce i vepřová žebírka. Jiný kraj, jiný mrav. Faktem zůstává, že chuti a nápadům se meze nekladou.
Odkud se javorová šťáva získává?
Abychom byli přesní, domovem javorového sirupu není nikdo jiný, než země javorového listu. Kanada. Že je Kanada opravdovou velmocí v sirupové výrobě, dokazují statistiky. Více než 70% světové produkce patří kanadskému městu Quebec. Javorový sirup se získává z mízy vytékající z kmene javoru. Platí nepsané pravidlo, že by měl každý javor mít alespoň čtyřicet letokruhů, jinak hrozí nevratné poškození stromu. Do kmene se totiž navrtávají otvory, jimiž pomocí plastových trubic vytéká toužebná šťáva. Otvory se pak během roku zacelí. Sami to ale raději nezkoušejte.
Vařením se z mízy vypařuje voda a vzniká hustá tekutina. Na jeden litr sirupu je potřeba více než 40 litrů javorové mízy! Proto si pro kvalitní javorový sirup sáhneme poměrně hluboko do kapsy. I zde prodejci nabízejí zboží rozličné jakosti. Obecně platí, že čím světlejší barva, tím jemnější vůně a chuť, a pochopitelně tím dražší sirup. Sehnat se dá přes internet nebo v prodejnách zdravé a bio výživy. Obsahuje B vitamíny, vápník, železo a spoustu prospěšných minerálů. Javorový cukr může pomoci regulovat cukrovku a snížit spotřebu inzulínu.
Jak je to s hubnutím
Hlavní funkcí javorového sirupu je očista organismu. Spolehlivě pročisťuje ledviny, trávicí trakt a buňky celého těla, vyplavuje toxiny, zlepšuje krevní oběh, nervovou soustavu a působí také jako elixír mládí. Je pravdou, že doprovodným příznakem konzumace javorového sirupu je úbytek na váze. Ovšem stejně jako u notoricky známých prášků na hubnutí, ani v tomto případě se nemůžeme spoléhat, že někdo odvede práci za nás. Javorový sirup je pouhým pomocníkem při redukci váhy, vhodným doplňkem pestré a vyvážené stravy a přiměřeného pohybu. Jedině tak si udržíme stálou hmotnost a zdraví.
Recept na javorovou limonádu
2 polévkové lžíce citronové nebo limetkové šťávy
2 polévkové lžíce pravého javorového sirupu
1/10 lžičky kajenského pepře
Voda
A nakonec trocha čísel pro poctivce:
100 ml (= 132 g) obsahuje v průměru 351 kcal / 1493 kJ