Velikonoce bez mazance jsou jako Vánoce bez vánočky. A to přece nesmíte dopustit! Pusťte se s námi do pečení, z něhož nemůžete vyjít jinak, než jako vítěz a superstar kuchyně!
Mazanec ala pletenec, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Ačkoliv recept uvádím pro domácí pekárnu, je určitě zpracovatelný i ručně. Jen musíte udělat klasický kvásek a věnovat přípravě kynutého těsta odpovídající péči a pozornost.
Budeme potřebovat:
250ml mléka
2 celá vejce
120g Hery
lžičku soli (= malou kávovou lžičku)
120g cukru
1 vanilkový cukr
lžičku citronového aroma, nebo citronovou kůru
mandle
rozinky
trošku rumu
špetku muškátového květu
580g hladké mouky
droždí
+
1 vejce na pomazání
Dětské krůčky nás přivedou k cíli
Těsto v pekárně se zadělává jako obvykle. Začneme vlažným mlékem, přidáme v hrníčku vidličkou trošku rozšlehaná vejce bez skořápek, lehce rozpuštěnou Heru, sůl a nakonec i oba cukry.
Někdo do kynutého těsta přidává citron odjakživa a jinak si to ani představit nedovede, jinému tam toto aroma vadí. Proto volte podle své chuti a zvyku. Pokud se rozhodnete přímo pro citron, nezapomeňte použít řádně očištěný plod. Vzápětí by do formy měly dopadnout i nasekané mandle.
Den, či pár hodin dopředu si také můžete nachystat rozinky do rumu. Pokud nemáte čas, či jste zapomněli, úplně klidně je tam nasypte i nenaložené. V žádném případě ale nezapomeňte přidat rum samotný! Podle babských rad těsto rychleji a lépe kyne, čemuž po vyzkoušení ráda věřím! Jenom to nepřehánějte, maximálně maličký panák rumu bude přebohatě stačit.
Pletenec musíme vytvarovat, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Co se muškátového květu týče, nejsem si tak úplně jistá jeho významem. Pro vlastní dobrý pocit jsem do těsta dvakrát strouhla muškátového oříšku, aby se neřeklo.
Domíchat a šup do pece
Když si překontrolujeme seznam, zjistíme, že už nám chybí jen mouka a droždí. Přisypeme tedy obě suroviny a dáme těsto zpracovat. (Ti, jenž nejsou hrdými majiteli pekárny v této fázi zhruba přelívají kvásek do mísy a hnětou, hnětou a hnětou…no co, narozdíl od nás lenochů budou mít kvalitně vypracované svaly!)
Po pár minutkách zkontrolujeme pekárnu, jak se jí daří. Těsto by tentokrát mělo mít trošku řidší konzistenci, to ale neznamená, že má přímo téct! Podle toho se zařídíme a buď přidáme mléka, nebo mouky.
Po upečení nádherně voní, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Po hodince a půl bývá hotovo. Pekárna zapípá a vy můžete pomalu nechat rozehřát troubu.
Být, či nebýt? aneb: Chcete se párat s pletením?
Nyní přichází čas definitivně se rozhodnout – upečete klasický mazanec, nebo pletenec?
Pokud se rozhodnete pro mazanec, jen těsto na silikonové podložce, nebo podsypaném vále sporadicky prohnětete a v podobě koule ho dáte asi na dvacet minut kynout na plech s pečícím papírem. Originál by se měl na povrchu naříznout do kříže, jenže se může stát, že pokud to přeženete, tak se celý rozkydne.
Když si zvolíte naopak pletenec, rozpůlíte hotové těsto na dvě části. Jedna z nich bude větší, a ta druhá překvapivě menší. Větší díl opět rozdělíte – nyní na tři části a upletete klasickou vánočku. Tu ale zformujete do kruhu a nějak zázračně k sobě konce přimáčknete. – Je to v podstatě jedno, moc se s tím nepárejte, stejně se pletenec kynutím změní k nepoznání.
S menším dílem provedete to samé a položíte jej na předchozí cop. V téhle fázi se vám kruhy začnou hýbat – sjíždět do středu a podobně. V případě, že tedy trváte na otvoru uprostřed, něčím ho vyložte. Třeba zavařovačkou omotanou pečícím papírem.
Nejlepší je ještě teplý…, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Nadchází fáze společná oboum výtvorům. – Pomazání rozšlehaným vejcem, posypání plátky mandlí a asi dvacetiminutové kynutí. Je čas vyřídit si maily a pochlubit se přátelům na netu, co jste právě stvořili!
A teď už jen čekáme a kocháme se…
Když těsto přibere na tvarech, dáme plech do trouby. Počítejte s tím, že ta vaše nádhera ještě nabude, tudíž volte střed trouby, aby se třeba nepřiškvařila ke spirálám.
Pečeme klasicky – asi deset minut při skoro 200°C, poté dlouze (cca 30 minut) kolem 150°C dokud nezačne mazanec zlátnout. Po tuto dobu může být i přikrytý pečícím papírem, aby se jeho povrch nespálil. Špelkou zkoušíme, zda je těsto už hotové a na posledních pár minut ho necháme ještě doopalovat – bez přikrývání.
Uchováváme přikrytý utěrkou, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Po upečení se můžete pokusit nechat vonící bochník vychládnout. Bohužel je pravděpodobnější, že vám ho někdo zkonzumuje pod rukama…
Dobrou chuť!
Zdroj: Alena M. Mimibazar.cz